Maklumat Program | CENTRE FOR ACADEMIC DEVELOPMENT
» EVENT » Program Bulan Pendidik UPM 2019 » Maklumat Program

Maklumat Program

Tarikh dan Lokasi Program

Tarikh dan lokasi program adalah seperti berikut:

Tarikh

15 Oktober 2019 (Selasa)

Masa

9.00 pagi - 12.30 tengahari

Tempat

Dewan Pertanian, Fakulti Pertanian, UPM

Program Hari Pendidik pertama kali diadakan pada tahun 2018, merupakan aktiviti sambutan Minggu pensyarah yang dijenamakan semula daripada nama asalnya iaitu Bulan Putra SATRIA, (2008 - 2015) dan Minggu Putra SATRIA (2016 - 2017). Pengisian program ialah sesi perkongsian amalan terbaik pengajaran dan pembelajaran (P&P) dalam kalangan pensyarah cemerlang dan pemenang Anugerah Fellowship Naib Canselor - Kategori Pengajaran (AFNC-KP) serta galeri pameran inovasi pengajaran dan pembelajaran (P&P) pada 5 dan 6 Disember 2018.

Pada 7 Mac 2019, YB Dr. Maszlee Malik, Menteri Pendidikan Malaysia telah mengumumkan 5 Oktober sebagai Hari Akademia Malaysia bagi menghargai sumbangan dan pengorbanan pensyarah negara ini. Sehubungan dengan pengumuman tersebut, Program Bulan Pendidik UPM diadakan pada 14 hingga 31 Oktober 2019.

Program Bulan Pendidik UPM dilaksanakan untuk:

1. Menghargai dan mengenang jasa serta pengorbanan pegawai akademik dalam mendidik anak bangsa dan generasi Malaysia akan datang.
  2. Meningkatkan kecemerlangan kualiti pengajaran dan pembelajaran pegawai akademik.
  3. Memperkasa tahap profesionalisme dan daya saing pegawai akademik UPM ke peringkat antarabangsa.
  4. Memperkasakan kecemerlangan bakat dan kepemimpinan akademik dalam komuniti keilmuan berteraskan konsep ihsan.
  5. Menyemarakkan kerjasama dan komitmen pegawai akademik dalam merealisasikan matlamat universiti untuk melahirkan graduan holistik, berciri keusahawanan dan seimbang.

Tema

Pendidik UPM merupakan pemangkin dalam merealisasikan aspirasi pendidikan tinggi negara untuk melahirkan graduan holistik yang berilmu, berakhlak, di samping memiliki tingkah laku dan kecelikan budaya yang menyumbang bukan sahaja kepada kemajuan bahkan keharmonian masyarakat dan negara. Sehubungan itu, tema bagi sambutan Bulan Pendidik UPM 2019 ialah;

“Teaching from the Heart: Fun Learning”

Tema ini berlandaskan Falsafah Pendidikan Kebangsaan yang menggariskan bahawa Pendidikan di Malaysia adalah suatu usaha ke arah memperkembangkan lagi potensi individu secara menyeluruh dan bersepadu untuk mewujudkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan.

Updated:: 14/10/2019 [azryadeny]

CENTRE FOR ACADEMIC DEVELOPMENT