Putra Massive Open Online Course (PutraMOOC) | PUSAT PEMBANGUNAN AKADEMIK
» PERKHIDMATAN KAMI » e-PEMBELAJARAN » Putra Massive Open Online Course (PutraMOOC)

Putra Massive Open Online Course (PutraMOOC)

Putra Massive Open Online Course (PutraMOOC) telah dilancarkan oleh Dato' Seri Idris Jusoh, Menteri Pendidikan II pada 7 April 2014. Ia adalah khidmat awam terkini Universiti Putra Malaysia (UPM) kepada komuniti dan dunia - sebuah persekitaran pembelajaran online dengan pelbagai bidang pengajian yang menawarkan kuliah video, forum interaktif, perbincangan, kuiz, e-penilaian dan aktiviti pembelajaran lain. Dipanggil Putra Massive Open Online Course (PutraMOOC), inisiatif yang dianggap sebagai persekitaran pembelajaran abad ke-21, terbuka kepada komuniti global tanpa sebarang kos. Mereka hanya perlu mendaftar dalam talian (putramooc.upm.my) dan mengikuti kursus sepenuhnya secara online. Beberapa kursus akan mengambil masa tujuh hingga lapan minggu untuk diselesaikan.

Tersedia dari 14 April 2014 adalah kursus "Agriculture & Man" dan "Malay Arts". Kursus-kursus lain akan tersedia di PutraMOOC oleh kerana kerja-kerja/proses membuat bahan-bahan yang berkualiti untuk kursus di kampus UPM yang sedia ada. Selaras dengan inisiatif MOOC peringkat nasional, UPM juga menyediakan "Tamadun Islam & Tamadun Asia" (TITAS), kursus wajib untuk semua universiti awam yang ditawarkan sebagai kursus MOOC dan inisiatif ini akan memberi manfaat kepada pelajar kampus, serta komuniti awam yang berminat. Platform pembelajaran baru ini juga selaras dengan Pelan Strategik Pengajian Tinggi Nasional yang menekankan pembelajaran sepanjang hayat, e-Pembelajaran, pengantarabangsaan dan pemindahan pengetahuan.

Pembangunan persekitaran pembelajaran PutraMOOC bermula sejak November 2013, dengan berpegang kepada lima prinsip iaitu "Open Access, Equal Opportunity", "Small Idea, Big Impact", "Local University, Global Community", "Enriching Learning Experience" and above all, UPM's main principle, "With Knowledge, We serve". UPM merancang untuk mengembangkan peranan PutraMOOC dalam menerajui agenda Pertanian universiti melalui kerjasama dengan Asian Association of Agricultural Colleges and Universities (AAACU), dengan menawarkan kursus berkaitan pertanian untuk menjangkau komuniti global melalui persekitaran pembelajaran baru. Ini adalah visi yang UPM lihat menerusi PutraMOOC bahawa universiti akan melangkah jauh ke arah dunia yang menggalakkan pengalaman pembelajaran generasi baru.

Kursus-kursus terkini yang ditawarkan termasuklah Agriculture & Man; Malay Arts; Tamadun Islam & Tamadun Asia (TITAS); Malaysian Food Heritage; Islamic Finance: Principles & Applications; Halal Foods; Ethology & Animal Welfare; dan juga Water Safety

 

   
 
Klik prospektus untuk maklumat lanjut!
 
 
 

     
Untuk memulakan pembelajaran melalui platform PutraMOOC, sila klik pada ikon:
     
     
 
PutraMOOC UPM   PutraMOOC@OpenLearning
     

Kemaskini:: 09/03/2023 [azryadeny]

PERKONGSIAN MEDIA

PUSAT PEMBANGUNAN AKADEMIK
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 6175
03-9769 6175
03-9769 6043
WWEBSA~