Anugerah Fellowship Naib Canselor - Kategori Pengajaran (AFNC-KP) | PUSAT PEMBANGUNAN AKADEMIK
» PERKHIDMATAN KAMI » ANUGERAH » Anugerah Fellowship Naib Canselor - Kategori Pengajaran (AFNC-KP)

Anugerah Fellowship Naib Canselor - Kategori Pengajaran (AFNC-KP)

Anugerah Fellowship Naib Canselor Kategori Pengajaran (AFNC-KP) dahulunya dikenali sebagai Anugerah Pengajaran Putra (APP) Universiti Putra Malaysia. Ia adalah satu inisiatif yang dimulakan pada tahun 2007 untuk memberi pengiktirafan kepada pegawai akademik yang mempamerkan kecemerlangan dan daya inovasi tinggi dalam pengajaran dan pembelajaran seterusnya memartabatkan profesion pensyarah. Penganjuran AFNC-KP merupakan wahana bagi mengenal pasti calon UPM untuk Kategori Pengajaran, Anugerah Akademik Negara (AAN).

1. Menggalakkan dan memupuk inovasi dan kreativiti dalam proses pengajaran dan pembelajaran dalam kalangan pensyarah UPM.
  2. Meningkatkan penggunaan pelbagai kaedah dan amalan pengajaran dan pembelajaran yang cemerlang dan berkualiti berteraskan Pembelajaran Berpusatkan Pelajar (Student-Centered Learning).
  3. Memberi pengiktirafan kepada para pegawai akademik UPM yang menunjukkan ciri-ciri kecemerlangan yang tinggi dalam inovasi pembangunan pengajaran dan pembelajaran.

Kelompok Pencalonan

Pencalonan AFNC-KP dibuat mengikut kelompok berikut (berdasarkan Kelompok Anugerah Akademik Negara, AAN).

1. Sains Tulen
  2. Sains Gunaan
  3. Kesihatan
  4. Kejuruteraan